De Sleutel Logo

NIEUW PROGRAMMA
Therapeutische Gemeenschap MerelbekeLeidt gebruik van cannabis tot andere verslavingen ?

Onderzoek leert dat er een samenhang is tussen het ooit-gebruik van één middel en het ooit-gebruik van een ander middel (De Sleutel, 2010). Deze onderzoeksresultaten bevestigen de ‘Gateway’ theorie: één drug opent de deur voor een andere.

Bijvoorbeeld: zij die ooit alcohol hebben gedronken hebben meer kans dan zij die nooit alcohol hebben gedronken om ook ooit minstens één maal een ander middel – sigaretten, cannabis en slaap- of kalmeringsmiddelen - te hebben gebruikt.

Concreet leert dit onderzoek dat 56,8% van zij die ooit alcohol dronken, eveneens ooit gerookt hebben. Voor zij die nooit alcohol dronken, is de kans significant kleiner en bedraagt ze 8%. Hetzelfde geldt voor het recent gebruik. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 40,5% van zij die recentelijk gedronken hebben, ook recentelijk gerookt hebben. Voor diegene die niet gedronken hebben gedurende de afgelopen 30 dagen, is de kans op recent rookgedrag opmerkelijk lager (5,8%).

Deze onderzoeksresultaten bevestigen de ‘Gateway’ theorie: één drug opent de deur voor een andere. Dat is dan weer belangrijk voor wie preventief wil optreden. Als je ervoor kunt zorgen dat iemand niet met de ene drug begint, bijvoorbeeld sigaretten of alcohol, verminder je ook de kans dat die een andere drug zoals cannabis of xtc gaat gebruiken. 

De stepping stone theorie heeft lange tijd verwarring gezaaid door de tegenspraak ervan met de realiteit: om je heen kon je zien dat er niets van waar was dat als je met drugs begint, je steeds zwaarder en meer gaat gebruiken.

Voor jongeren in hun ontwikkeling moeten we wijzen op de gateway functie van drugs. Wie begint te roken op jonge leeftijd loopt meer risico op zeer frequent cannabisgebruik later in de adolescentie. Wie vroeg regelmatig cannabis gebruikt maakt meer kans om problematisch amfetamines of cocaïne te gebruiken op studentenleeftijd.

De gateway hypothese bepaalt tevens dat programma’s gedifferentieerd moeten worden naar leeftijd, gezien het van groot belang is er precies van te vertrekken of een deel van het doelpubliek de drug in kwestie al dan niet gebruikt. Tevens moet er om druggebruik te beïnvloeden gelijke tred gehouden worden met de ontwikkelingsstadia van de adolescentie.

Gezien deze gateway functie moeten schoolgebonden preventieactiviteiten in de lagere en middelbare school geïntegreerd worden, voor sigaretten, alcohol en andere drugs.

Stel zelf een vraag
 1. Naam(*)
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. E-mail(*)
  Gelieve een geldig e-mail adres in te vullen
 3. Vraag(*)
  Gelieve een vraag in te vullen
 4. Beveiligingscode(*)
  Invalid Input

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Maart
 • 20
  09:30 Studiedag: Overleven met een olifant in huis
  STUDIEDAG SEKSUEEL TRAUMA EN MIDDELENAFHANKELIJKHEID
   
  Plaats: PROVINCIEHUIS LEUVEN
   
  Tijdens deze studiedag zullen een aantal sprekers het hebben over de impact van vroegkinderlijk trauma op de ontwikkeling van het brein, seksueel misbruik bij mannen, trauma verwerking en lichaamswerk en gezinstherapie als onmisbare schakel bij seksueel misbruik. 
  Sprekers:  Dr. Nelleke Nicolai, Kurt Renders, Luca Littera en Hanneke Sauren. 
   
   
  INSCHRIJVINGEN VIA: www.dekiem.be
  Voor meer info: Daisy De Thaey, tel 09-389 66 66
  of Güler Bingöl, tel 016-46 10 18
   
  Klik hier voor meer info
   
  Een organisatie van De Kiem, De Sleutel, De Spiegel, Katarsis en de Provincie Vlaams-Brabant
   
 • Volledige agenda