De Sleutel Logo
Didactisch materiaal

Logo met kikker In 2013-2014 werd ijverig gewerkt aan nieuw materiaal rond sociale vaardigheden voor het lager onderwijs. Vanaf september 2014 kunnen scholen met TOPspel aan de slag.

In de ontwikkeling van TOPspel werden we begeleid door een stuurgroep bestaande uit de pedagogisch begeleidingsdiensten van de verschillende netten, VIGeZ, VAD, Thomas More, KULeuven en Die Keure.
15 Leerkrachten testten het materiaal uit en gaven advies. Ze zijn allen enthousiast over TOPspel en de effecten die ze zelf in hun klas merken.

Principieel is TOPspel redelijk eenvoudig. Toch vereist het spel training en coaching om het spel op de juiste manier te spelen.
Training en coaching zijn dus essentieel. Daarnaast voorzien we ook materiaal voor de leerkrachten die met TOPspel werken:

De speldoos
Alles wat je nodig hebt om onmiddellijk aan de slag te gaan met TOPspel. Geen kopieer-, knip- of plakwerk maar mooi afgewerkt materiaal.

De website
Bevat de tools om het spel te spelen zoals een timer, de gebruiksaanwijzing en alle antwoorden op uw vragen.

Het materiaal ondersteunt de leerkracht bij het spelen van TOPspel en is niet apart verkrijgbaar.

Contactsleutels nog steeds beschikbaar

dscf1896    groepswerk3

Contactsleutels zijn sociale en persoonlijke vaardigheden voor de 3de, 4de, 5de en 6de klas van het lager onderwijs. Het werd in 1996 ontwikkeld door medewerkers van de Sleutel en herwerkt in 2006 - 2007. Elk leerjaar beschikt over een werkboekje voor de leerling en een handleiding voor de leerkracht. In de periode dat er wordt gewerkt aan het nieuwe materiaal voor het lager onderwijs blijft 'Contactsleutels' beschikbaar.

Het materiaal bevat 10 lessen per leerjaar met telkens lessen over kennis en houding, lessen sociale vaardigheden en lessen persoonlijke vaardigheden.
Onderaan deze pagina vindt u 3 activiteiten; zo ziet u meteen hoe de les is uitgewerkt in het werkboek van de leerling en in de handleiding.

PROEFLESSEN:

3de leerjaar les 5: Elkaar steunen - werkboek p1 - werkboek p2 - handboek   
4de leerjaar les 4: wat is een vriend - werkboek p1 - werkboek p2 - handboek  
5de leerjaar les 1: Sigaretten zijn ook drugs - werkboek p1 - werkboek p2 - handboek
6de leerjaar les 9: Wanneer is een geheim geen geheim? - werkboek - handboek 

Bekijk training Unplugged

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

November
 • 14
  13:30 Feestelijke zitting nav 40 jaar De Sleutel

  Plaats: Vormingscentrum Guislain40 jaar logo zonder slagzin  

   

   

  Thema:
  Verslavingszorg uitgedaagd!


  Prof. dr Bernard Sabbe, Prof. dr Gilbert Lemmens en dr Ingrid Willems brengen een referaat o.m. rond de vrije wil, het systeem en de verdere vermaatschappelijking van de verslavingszorg.

  Lees meer

Januari
 • 27
  08:45 Trainingsdag Unplugged te Gent

  Trainingsdag Unplugged te Gent (van 8u45 - 16u)

 • 29
  08:45 Trainingsdag Unplugged te Hasselt

  Trainingsdag Unplugged te Hasselt (van 8u45 - 16u)

 • Volledige agenda