De Sleutel Logo
dinsdag 15 juni 2010 00:00

Een projectdag rond drugs en drugspreventie

Geschreven door  Administrator
Rate this item
(0 stemmen)

"De leerlingen schatten de risico's en gevolgen in bij het gebruik van genotsmiddelen en medicijnen en reageren assertief in aanbodsituaties." Het didactisch materiaal van De Sleutel biedt heel wat informatie om deze vakoverschrijdende eindterm te bereiken. Hier enkele suggesties en tips.

Wat staat centraal tijdens een projectdag?

Een getuigenis van een ex-verslaafde, een toneel, een film of een boek. Het is handig om tijdens een projectdag een blikvanger te hebben. In onze eigen Sleutelspelen staat de getuigenis van een ex-verslaafde centraal. Het theaterstuk Trip is zeker een aanrader. Maar ook een speelfilm kan een handig middel zijn om de discussie en de drugsinformatie aan vast te knopen. Enkele bruikbare films: Afblijven (1ste graad) Trainspotting of Thirteen (2de graad) of Requiem for a dream (3de graad)

De praktische organisatie

Indien de school kiest voor een toneel of film en tevens voor de ondersteuning van de Sleutel zou een projecdag er als volgt kunnen uitzien.

We beginnen de dag met een gemeenschappelijk moment. De voordrachtgever van De Sleutel geeft een inleiding van een kwartiertje.

Daarna splitsen we de groep leerlingen in twee. Eén deel van de groep kijkt naar de film of naar het toneel, terwijl de andere helft de interactieve voordracht volgt.

Na de speeltijd draaien we de rollen om. Op het einde van de voormiddag beschikken alle leerlingen over dezelfde informatie en dezelfde ervaringen.

In de namiddag werken de leerkachten met hun klasgroepen rond de activiteiten van Unplugged. De leerkrachten bepalen samen met de verantwoordelijke van de Sleutel de verschillende activiteiten.

Op het einde van de dag komen alle leerlingen samen en wisselen hun ervaringen uit. De voordrachtgever begeleidt dit moment.

$$L4

Eksaarde, Broederschool, 2009, Na het bekijken van de reportage over Comazuipen, formuleren leerlingen hun eigen mening over alcohol.

$$L5

$$L6

 

 

 

 

Unplugged

Het didactisch materiaal Unplugged van de tweede graad is speciaal geschreven voor zo'n projectdag. U vindt in het materiaal 25 grote activiteiten. Naast de handleiding bieden we tevens een leerlingenboekje aan. Deze bundel bevat een reeks oefeningen die de andere vakoverschrijdende eindtermen behandelt. We denken aan de stamvaardigheden als: communicatief vermogen, creativiteit, exploreren, kritisch denken, mediawijsheid, samenwerken en zelfbeeld.

$$L7 $$L1 $$L2 $$L3

 

 

 

Eksaarde, Broederschool, 2009  De leerlingen overleggen in een klein groepje, ze brengen het resultaat van hun groepswerk op het bord.  Johan Van de Walle, voordrachtgever, bespreekt de antwoorden en modereert het debat.

Een voordrachtgever

U kan als school tijdens zo'n projecdag natuurlijk nog een beroep doen op een plaatselijke preventiewerker of een voordrachtgeven van De Sleutel. Deze laatste is uiteraard zeer goed op de hoogte van de doelstellingen van zo'n projectdag.

Vorming van de begeleidende leerkrachten

Het succes van de projectdag verhoogt indien de begeleidende leerkrachten de activiteiten professioneel kunnen begeleiden. Vanaf volgend schooljaar organiseren we open introductiedagen Unplugged voor leerkrachten. Onderaan vindt u de link waar en wanneer deze vormingen doorgaan.

Nog dit...

Meer informatie? Neem contact op met mevr. Yannick Weyts,
telefoon: 09-231 57 48 of yannick.weyts@fracarita.org

Last modified on vrijdag 01 maart 2013 13:09

Related items (by tag)

Bekijk training Unplugged

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

April
 • 26
  10:30 Officiële opening ‘KUNSTMIS(T)ERIE, een beeldenroute in het Liedemeerspark te Merelbeke

  Op 26/04/2015 vindt de officiële opening plaats van onze kunstproject ‘KUNSTMIS(T)ERIE, een beeldenroute in het Liedemeerspark. Een openluchttentoonstelling van en door de bewoners van onze Therapeutische Gemeenschap te Merelbeke, gerealiseerd in samenwerking met Paul Dereymaeker van SASK Deinze.Dhr Bertrand Vrijens, schepen van Cultuur te Merelbeke, opent de beeldenroute om 10u30. Meer info volgt.

Mei
 • 31
  10:00 Rondleidingen in Liedemeerspark te Merelbeke (afsluiting kunstproject ‘KUNSTMIS(T)ERIE)

  Afsluiting (in het kader van de dag van het Park) van de openluchttentoonstelling in het Liedemeerspark te Merelbeke van en door de bewoners van onze Therapeutische Gemeenschap te Merelbeke.
  Meer info volgt.

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2015

  Op zondag 13 september kan u opnieuw deelnemen aan de Zee-zeildag ten voordele van De Sleutel.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda