De Sleutel Logo

NIEUW PROGRAMMA
Therapeutische Gemeenschap Merelbekedonderdag 04 november 2010 00:00

Weerbaarheidsproject 'Reccer' in de prijzen

De Sleutel besteedt veel aandacht aan kwetsbare groepen en aan individuen die extra kwetsbaar zijn. Deze selectieve en geïndiceerde preventie betekent een nieuw werkterrein voor de afdeling preventie, maar ook voor het hele netwerk met hulpverleners en de organisaties rondom ons. Reccer, één van deze preventieprojecten waaraan De Sleutel participeert, viel in 2010 in de prijzen.

"Reccer", is een weerbaarheidsproject (gesitueerd in het Gentse) voor jongeren met gedrags- of emotionele problemen. Dit project sleept nu de "European Drug Prevention Prize" in de wacht. De prijs wordt midden november uitgereikt door de Raad van Europa.

Veerkracht vergroten voor GES-jongeren als geïndiceerde preventie

In 2008 werd een risicogroep voor drugproblemen door een onderzoek van de Gentse criminologe prof. Freya Vander Laenen[1] in het voetlicht gezet: Jongeren met een gedrags- en emotionele stoornis (GES). Zij toonde in haar doctoraatsstudie helder de tekortkomingen van bestaande strategieën aan, maar gaf ook indicaties van hoe het wel kan.

De bestaande programma's van sociale beïnvloeding zijn niet aangepast aan deze groep. Je kunt niet met 'actief luisteren', 'geven van een ik-boodschap' of een stappenplannen voor conflicthantering afkomen met jongeren die al de grootste moeite hebben om gewoon mee te stappen in een groep.

De preventiespecialisten moeten het zelf ook toegeven: aan deze groep hebben we tot voor kort te weinig specifieke preventieve aandacht gegeven. CAT-Gent, De Sleutel, vier Gentse Rotary Clubs en de provincie Oost-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar voor een project dat de naam kreeg Reccer. Wie een beetje Gents kent hoort daar een elastiekje in, maar het woord refereert naar Resilience Coaching: veerkracht vergroten.  Jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen komen bijna zonder uitzondering  uit een omgeving, of hebben een geschiedenis, die bijzondere eisen stelt aan hun draagkracht.  Via dit project stimuleren we factoren die in de wetenschappelijke literatuur als veerkrachtverhogend worden beschreven.  Steeds meer blijkt dat deze factoren een grote preventieve waarde hebben op vlak van druggerelateerde problemen. 

Participatie is een bijzonder aandachtspunt in het Reccerproject: als de uitgangssituatie is dat jongeren geen voeling hebben met wat we in het verleden aanboden, moeten we dichter bij hen gaan staan om iets nieuws uit te werken. Heel vroeg in de ontwerpfase vroegen we aan de GES-jongeren uit enkele instellingen wat hen zou aanspreken en vooruithelpen. Reflecties zoals 'het moet ervoor zorgen dat ik minder impulsief reageer' of 'het moet me leren met de anderen mee te doen' waren hier aan de orde. Gaandeweg kreeg het project de vorm van een spel, een game.

Multiplayer game

De drugspreventieprijs wordt nu uitgereikt voor deze multiplayer game van het CAT, een deelwerking van het Gentse Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg ECLIPS. Er waren meer dan 80 inzendingen uit 26 verschillende landen. De prijs wordt midden november in Straatsburg uitgereikt, samen met twee andere bekroonde projecten uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

"Met het preventieproject proberen we jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen op een actieve participerende manier aan hun weerbaarheid te laten werken", zo meldt coördinator Marc Tack van het CAT aan Belga. "Allerlei concrete oefeningen werden in een multiplayer game gegoten, waarbij iedereen een bepaalde rol speelt en via psychofysieke oefeningen meer zelfkennis krijgt."

Van het spel wordt tevens een video gemaakt. Tijdens het spel moeten de jongeren in groep het karakter Billy bevrijden van drie monsters. Die staan voor agressie, impulsiviteit en een laag zelfbeeld. Om vaardigheden te ontwikkelen worden de jongeren bijgestaan door drie coaches: een magiër, een avonturier en een soldaat. Het spel wordt in zeven Oost-Vlaamse instellingen gespeeld.

Coördinator Etienne Janssens zorgde er in de opstartfase voor dat de structuur voldoet aan de vereisten van de flowtheorie: een game heeft maar succes als de speler een keuze kan maken, klare doelstellingen heeft, feedback krijgt over wat hij aan het doen is en heel geconcentreerd het spel kan spelen. Dat zijn vereisten die, zo bevestigen de opvoeders van de betrokken instellingen, precies overeenkomen met de noden van hun jongeren.

In de stuurgroepvergaderingen van dit project werden we geïntroduceerd in het jargon van quests, avatars en warriors. In oktober 2009 vonden de eerste tryouts in OC Sint Jozef, OBC De Waai en OOBC[2] Nieuwe Vaart plaats.

De activiteiten, spelvormen en trainingen liepen over vijf weken, er was ook een beloning voor de leefgroep aan verbonden en het geheel werd vastgelegd op een DVD. Freya Vander Laenen zorgde dat het project adequaat geëvalueerd werd.

De einddoelstelling bijlft ‘preventie beter doen aansluiten bij de GES-jongeren’. Dit zal maar lukken als de methodieken overdraagbaar zijn naar de opvoeders in de betrokken instellingen, dus ook die transfert krijgt aandacht in het project.

RecceR wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Gentse Rotaryclubs: RC Gent Centrum, RC Gent Zuid, RC Gent Noord, RC Gent Prinsenhof.

Peer van der Kreeft, november 2010

[1]
http://www.ggzcongres.be/ggzcongres2008_M13.2_vanderlaenen.pdf
http://www.jeugdonderzoeksplatform.be/edoc/e1000/e00597.pdf

[2]
Orthopedagogisch Centrum, Observatie- en BehandelingsCentrum, Orthopedagogisch Observatie- en BehandelingsCentrum

 

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Februari
 • 22
  09:00 Praktijkseminarie: sport als middel tot inclusie ter competentie-ontwikkeling

  De Sleutel kan zich dankzij een ESF-project 18 maanden focussen op de uitwerking van een geschikte methodiek om sport te hanteren in activeringstrajecten. Voor veel kansengroepen is de afstand tot de arbeidsmarkt te groot. Hierdoor vinden ze moeilijk of geen werk. Kan een individu via sport competenties verwerven waardoor zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Tijdens deze interactieve workshop combineren we theoretische en praktische inzichten met de reeds opgedane ervaringen van het ESF-project. Via stellingen discussiëren we over de zinvolheid en de waarde van sport als middel binnen deze werkcontext. We sluiten af met een case, waarbij we de inzichten direct proberen toe te passen.

  We richten ons naar begeleiders en verantwoordelijken die werken rond activeringstrajecten én die op zoek zijn naar vernieuwende methodieken om competenties te trainen en te observeren.

  Plaats: Uitgeverij Politeia, Keizerslaan 34, 1000 Brussel. (Op 5 minuten wandelen van station Brussel-Centraal).

  Meer info

Maart
 • 7
  08:45 Trainingsdag Unplugged (eerste graad) te Leuven

  Open Trainingsdag op 7 maart (aanvang 8u45) te Leuven met follow-up dag op 13 juni 2017

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

  Kostprijs: 95 euro

  Lees meer

   

 • 20
  09:30 Studiedag: Overleven met een olifant in huis
  STUDIEDAG SEKSUEEL TRAUMA EN MIDDELENAFHANKELIJKHEID
   
  Plaats: PROVINCIEHUIS LEUVEN
   
  Tijdens deze studiedag zullen een aantal sprekers het hebben over de impact van vroegkinderlijk trauma op de ontwikkeling van het brein, seksueel misbruik bij mannen, trauma verwerking en lichaamswerk en gezinstherapie als onmisbare schakel bij seksueel misbruik. 
  Sprekers:  Dr. Nelleke Nicolai, Kurt Renders, Luca Littera en Hanneke Sauren. 
   
   
  INSCHRIJVINGEN VIA: www.dekiem.be
  Voor meer info: Daisy De Thaey, tel 09-389 66 66
  of Güler Bingöl, tel 016-46 10 18
   
  Klik hier voor meer info
   
  Een organisatie van De Kiem, De Sleutel, De Spiegel, Katarsis en de Provincie Vlaams-Brabant
   
 • Volledige agenda