De Sleutel Logo

NIEUW PROGRAMMA
Therapeutische Gemeenschap MerelbekeProfessionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

dinsdag 24 april 2012 14:18

De leerkracht is expert!? Terugblik op een geslaagde studiedag

De leerkracht is expert !? Onder dit motto organiseerde onze dienst Preventie op vrijdag 20 april een studiedag over 'drugpreventie in het secundair onderwijs'. Als sprekers mochten we o.m. trendwatcher Tom Palmaerts en Gregor Brukhart (EMCDDA) verwelkomen. Tijdens praktische workshops kregen de deelnemers tips i.v.m. de feitelijke implementatie in het lessenpakket. Bekijk hierna de presentaties van de diverse sprekers.

Een leerkracht of een expert. Wie geeft het best preventie? Vaak wijzen beiden naar elkaar. 'Zelf drugpreventie implementeren in de klas schrikt heel wat leerkrachten af. “Ik ben toch geen expert? Ik weet minder van drugs dan de leerlingen!”De studiedag had als doel deze weerstanden onder de loep te nemen', zo stelde algemeen directeur Damien Versele tijdens zijn inleidend woordje. web_damien_studiedag_preventie_010

Damien Versele (algemeen directeur De Sleutel)

Gregor Burkhart van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA, Lissabon), deed - gewapend met resultaten uit  onderzoek - uit de doeken waarom het best de getrainde leerkrachten is die drugpreventie implementeert.

Klik hier voor de presentatie van Gregor Burkhart in het Engels.

Klik hier voor de presentatie van Gregor Burkhart  in het Nederlands.

web_gregor_studiedag_preventie_020

Gregor Burkhart (EMCDDA)

 

Voor het uitvoeren van ons preventiewerk kan De Sleutel reeds enkele jaren rekenen op de steun van de Vlaamse overheid. Onze overheid is al vele jaren actief in het uitwerken van een preventief gezondheidsbeleid waarbij effectieve, evidence based strategieën de broodnodige ondersteuning krijgen. De heer Vuylsteke de Laps, raadgever preventieve gezondheidszorg op het kabinet van minister Vandeurzen lichtte dit vanuit de praktijk verder  toe.

Klik hier voor toespraak de heer Vuylsteke de Laps.

web_vuylsteke_studiedag_preventie_025

Luc Vuylsteke de Laps, raadgever preventieve gezondheidszorg (kabinet Vandeurzen)

De Sleutel is vanaf 2012 en in het verlengde van eerdere projectsubsidies voor 5 jaar erkend als terreinorganisatie voor vaardigheidstraining rond preventie van middelengebruik in het onderwijs. De heer Vuylsteke de Laps gidste de deelnemers door de keuzes tussen organisaties waar men als school en leerkracht een beroep kan op doen inzake de ondersteuning en uitbouw van een drugbeleid op school en drugpreventie in de klas.

web_yannick_scheyvinck_studiedag_preventie_037

Yannick Scheyving (Onze-Lieve-Vrouwecollege Oostende)

Na de pauze lichtte Yannick Scheyving, adjunct-directeur van het Onze-Lieve-Vrouwecollege van Oostende toe hoe zij drugpreventie een plaats hebben gegeven in hun school. Een voorbeeld recht uit de praktijk (klik hier voor de getuigenis).

Als slotspreker mochten we Tom Palmaerts verwelkomen, trendwatcher van de organisatie Trendwolves. Hij leerde de deelnemers kijken vanuit de bril van de jongeren. Wie kan hen beïnvloeden? Staan de jongeren open voor drugpreventieprogramma’s gegeven door de leerkracht?

web_tom_palmaerts_3_studiedag_preventie_046

Tom Palmaerts (Trendwolves)

Tom Palmaerts  trachtte de directies, leraars en preventiewerkers wakker te schudden met enkele jongerentrends die uit onderzoek steeds meer naar boven komen. Hij ziet bij jongeren een nieuw soort rebellie opborrelen. Hij plaatste ons ook voor de spiegel. 'Hebben we in onze huidige maatschappij niet allemaal nood aan dromen?' Lees meer in het artikel uit de Standaard hierbij of lees meer over het Club Health-project hier op onze website (Invloed van media op het uitgangsleven) . Lees hierna een uitgebreid interview met trendwatcher Tom Palmaerts (verschenen in het juni nummer van het De Sleutel-magazine) of maak hier kennis met de wereld volgens Trendwolves via de website. 

 

Tijdens de workshops in de namiddag kon enerzijds actief geproefd worden van Unplugged. Anderzijds kan ook mee nagedacht worden over de vraag hoe het niet bij een training blijft.

web_joke_studiedag_preventie_066

Joke De Kimpe (trainer preventie) Proef Unplugged 

(klik hier voor de presentatie)

web_workshop_johan_2_studiedag_preventie_063

Johan Van de Walle (trainer preventie) Unplugged, van intentie tot implementatie

 (Klik hier voor de presentatie)

Enkele sfeerbeelden

web_overzicht_2_studiedag_preventie_030web_tom_palmaerts_1studiedag_preventie_053 

 

                web_workshop_johan_1_studiedag_preventie_061

 

web_joke_2_studiedag_preventie_065web_overzicht_1_studiedag_preventie_007

                

 

 

 

web_workshop_johan_tris_studiedag_preventie_056

 

                      

Ervaringsdeskundigen hebben een meerwaarde in een behandelteam

Volg ons op Facebook

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Februari
 • 22
  09:00 Praktijkseminarie: sport als middel tot inclusie ter competentie-ontwikkeling

  De Sleutel kan zich dankzij een ESF-project 18 maanden focussen op de uitwerking van een geschikte methodiek om sport te hanteren in activeringstrajecten. Voor veel kansengroepen is de afstand tot de arbeidsmarkt te groot. Hierdoor vinden ze moeilijk of geen werk. Kan een individu via sport competenties verwerven waardoor zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Tijdens deze interactieve workshop combineren we theoretische en praktische inzichten met de reeds opgedane ervaringen van het ESF-project. Via stellingen discussiëren we over de zinvolheid en de waarde van sport als middel binnen deze werkcontext. We sluiten af met een case, waarbij we de inzichten direct proberen toe te passen.

  We richten ons naar begeleiders en verantwoordelijken die werken rond activeringstrajecten én die op zoek zijn naar vernieuwende methodieken om competenties te trainen en te observeren.

  Plaats: Uitgeverij Politeia, Keizerslaan 34, 1000 Brussel. (Op 5 minuten wandelen van station Brussel-Centraal).

  Meer info

Maart
 • 7
  08:45 Trainingsdag Unplugged (eerste graad) te Leuven

  Open Trainingsdag op 7 maart (aanvang 8u45) te Leuven met follow-up dag op 13 juni 2017

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

  Kostprijs: 95 euro

  Lees meer

   

 • 20
  09:30 Studiedag: Overleven met een olifant in huis
  STUDIEDAG SEKSUEEL TRAUMA EN MIDDELENAFHANKELIJKHEID
   
  Plaats: PROVINCIEHUIS LEUVEN
   
  Tijdens deze studiedag zullen een aantal sprekers het hebben over de impact van vroegkinderlijk trauma op de ontwikkeling van het brein, seksueel misbruik bij mannen, trauma verwerking en lichaamswerk en gezinstherapie als onmisbare schakel bij seksueel misbruik. 
  Sprekers:  Dr. Nelleke Nicolai, Kurt Renders, Luca Littera en Hanneke Sauren. 
   
   
  INSCHRIJVINGEN VIA: www.dekiem.be
  Voor meer info: Daisy De Thaey, tel 09-389 66 66
  of Güler Bingöl, tel 016-46 10 18
   
  Klik hier voor meer info
   
  Een organisatie van De Kiem, De Sleutel, De Spiegel, Katarsis en de Provincie Vlaams-Brabant
   
 • Volledige agenda