De Sleutel Logo
Johan Van de Walle

Johan Van de Walle

donderdag, 14 juni 2012 11:29

Training leerkrachten van de 3de graad

Inhoud van het pakket

Unplugged 3de graad biedt in het kader van de vakoverschrijdende eindtermen lessen aan om binnen verschillende vakgebieden het algemene thema drugs te behandelen. 
Het lessenpakket bevat lessen voor de leraar economie of handel (cocaïne is geen fair trade), de leraar esthetica (drugs in de kunst), de leraar biologie en chemie (drugs in het lichaam en het brein) en de leraar maatschappijleer en psychologie (hoe ontstaat een verslaving? wat kun je van de hulpverlening verwachten?). Elke les is opgebouwd uit verschillende activiteiten.
Het pakket is rijkelijk geïllustreerd met duidelijk didactisch materiaal, tientallen reportages, presentaties en leerlingenmateriaal. In heel wat lessen wordt er beroep gedaan op verschillende ICT-tools.

Doelgroep

Leerkrachten 3de graad. Directies, graadcoördinatoren, zorgleerkrachten. Preventiewerkers en CLB-medewerkers die het drugbeleid in de school ondersteunen. Max. 25 deelnemers per training.

Opbouw van de trainingsdag

Een training wordt gegeven door een ervaren trainer en duurt één dag. De deelnemers beschikken over een computer met geluid en internetverbinding

Materiaal

Elke deelnemer krijgt één USB-kaart met daarop alle lesvoorbereidingen, leerlingenmateriaal en reportages
Kostprijs van de training 400 euro (+vervoerkosten van de trainer vanuit Gent 0,35 euro/km)

Voor vragen en reserveringen, neem contact op met Yannick Weyts, yannick.weyts@fracarita.org of 09-231 57 48

 

 

donderdag, 05 januari 2012 08:51

Kalender schooljaar 2014-2015

Open trainingsdagen 2014-2015
Onthaal vanaf 08.45 uur. De vorming begint om 9.00 uur en loopt tot 16.00 uur.
Kostprijs: 80 euro, inclusief follow-updag, materiaal van een graad naar keuze, broodje

Dinsdag 27 januari 2015                       in Gent

Donderdag 29 januari 2015                    in Hasselt

Dinsdag 3 februari 2015                         in Kortrijk

Donderdag 5 februari 2015                     in Turnhout

Dinsdag 10 februari 2015                       in Leuven

Follow-up is inclusief en is van 13.00 u - 16.00 u.

Dinsdag 5 mei 2015                               in Gent

Donderdag 7 mei 2015                           in Hasselt

Dinsdag 12 mei 2015                             in Kortrijk

Donderdag 19 mei 2015                        in Turnhout

Dinsdag 21 mei 2015                            in Leuven

Meer informatie: klik hier

Inschrijven kan via mevr. Yannick Weyts - tel: 09-231 57 48 - e-mail: preventie@desleutel.be

Trainingen in samenwerking met navormingscentra 2014-2015

Het puberbrein en de invloed van tabak, alcohol en drugs

16 maart 2015, PEDIC, Gent (www.pedic.be)

Werken drugs anders bij pubers? Wat betekent ‘de wake-upcall’ bij het eerste alcoholgebruik? Is het puberbrein extra gevoelig voor verslaving? Wat is dat toch met het puberbrein? Op welke manier houden we het best rekening met de mogelijkheden en de beperktheden van het puberbrein? Hoe gaan we om met het experimenteergedrag van pubers? Klopt het dat pubers vatbaarder zijn voor beloningen dan voor straffen? ...
Op al deze vragen (en nog veel meer) geven we tijdens deze trainingsdag een antwoord.

De vorming wordt gegeven door een ervaren trainer en duurt één dag.
Aan de hand van de jongste ontdekkingen over het brein legt de trainer de werking uit van het puberbrein. Daaruit zijn onmiddellijk een reeks gevolgen te trekken over de manier van omgaan met pubers op het gebied van opvoeding, onderwijs, leren en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Daarnaast staat de trainer stil bij de grote kwetsbaarheid van het tienerbrein. Hij legt de invloed van het gebruik van alcohol en drugs uit. Het begrip experimenteren wordt in een bredere context geplaatst.
De trainingsdag geeft praktische antwoorden en tips van hoe we het best omgaan met onze tieners op het gebied van opvoeding, leren en vooral het omgaan met alcohol en drugs.

 

woensdag, 04 januari 2012 08:19

Training voor leerkrachten

Uw school heeft een drugbeleid opgesteld en bekijkt hoe de pijler 'educatie' het best kan worden uitgewerkt...  Of
U bent klastitularis of leerkracht sociale vaardigheden of mavo en wil graag in de klas aan de slag gaan rond drugpreventie... Of
U bent verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid op school en de werkgroep wil graag een degelijk drugpreventiepakket implementeren in verschillende graden... Of
U bent leerkracht biologie en u wil in de derde graad toch iets kwijt over de inlvoed van drugs op de hersenen en het lichaam...

... u heeft vernomen dat Unplugged een degelijk programma is. Maar wat is het nu precies en hoe moet u in hemelsnaam zo'n moeilijk onderwerp aanbrengen in de klas?

U bent toch geen expert?

Neen, en dat hoeft ook niet. Elke gemotiveerde leerkracht kan met het Unplugged materiaal aan de slag. Hoeveel u weet over drugs is van ondergeschikt belang. U moet vooral een gesprek op gang kunnen brengen, en daarvoor willen we u graag de tools aanreiken. Een training Unplugged kan u de nodige kennis, durf en enthousiasme geven om ook écht aan de slag te gaan.

U heeft drie opties:

- u kan deelnemen aan een open trainingsdag die door De Sleutel in uw provincie wordt ingericht. Meer details vindt u hier.

- er zijn ook collega's geïnteresseerd in een training dus het zou fijn zijn wanneer de training in uw buurt zou kunnen doorgaan. U contacteert ons en wij gaan samen met u op zoek hoe, in samenwerking met lokale of regionale preventiediensten, we een training in uw gemeente of regio kunnen organiseren. Hier vindt u meer informatie.

- u wenst begeleiding voor een projectdag die jullie op school gaan organiseren. Klik dan hier

We hopen je binnenkort te mogen ontmoeten.

sintniklaasunpluggedtweespraak2sintniklaasunpluggedstellingenronddrugsbeleidsintniklaasunpluggedkennismakingHersenen5

woensdag, 04 januari 2012 07:54

Opleiding en training

 

De Sleutel biedt twee soorten trainingen aan:

1. Trainingsdagen voor leerkrachten Tijdens deze trainingsdagen, die bij voorkeur graadspecifiek zijn, wordt u ondergedompeld in Unplugged. U krijgt de basis van effectieve preventie mee, ervaart de interactieve oefeningen en doet heel wat tips op over hoe u zelf met dit materiaal aan de slag kan. U zal enthousiast terug naar huis keren. Deze trainingsdagen worden georganiseerd door De Sleutel maar kunnen ook door een lokale of regionale preventiedienst worden aangeboden. Bent u leerkracht en wilt u graag een training in uw buurt? Neem dan met ons contact op. Dan kunnen we samen met de lokale preventiedienst bekijken wat er mogelijk is. Meer informatie over deze trainingsdagen vindt u hier.
Onderaan deze pagina vindt u ook een infofilmpje over de training.

2. Projectdag: training en begeleiding op uw school Plant u één of meerdere projectdagen op uw school? Dan hebben wij voor u een interessant aanbod. We zorgen voor een korte training van de leerkrachten die de projectdag zullen begeleiden en bieden ook ondersteuning op de projectdag zelf. Is uw nieuwsgierigheid gewekt? Lees hier dan meer.

2009sleutelspelsintniklaasindividueleopdracht1 2010Nijlen2
2010Nijlen12 besprekingwatdrinkjij
eentoetdoetnietgoed img_0025

Projectdagen met getuigen in Diest, Oostende, Genk en Sint-Niklaas. Leerlingen werken met de oefeningen uit het materiaal van de 2de graad.

Infofilmpje training

Tijdens onze trainingsdagen dompelen we de leerkracht onder in Unplugged. Ze krijgen er de basis van effectieve preventie mee, ervaren de interactieve oefeningen en doen heel wat tips op over hoe ze zelf met dit materiaal aan de slag kunnen. Volgende film geeft een mooie impressie van hoe een training Unplugged er in de praktijk aan toe gaat.

We danken de leerkrachten die hebben deelgenomen aan deze training voor hun bijdrage.

 

woensdag, 28 december 2011 08:40

In de praktijk

TOPspel

Binnenkort kan u hier een filmpje terugvinden over TOPspel.
Lees alvast al deze getuigenissen van leerkrachten die TOPspel spelen.

Contactsleutels

Werd uw interesse in 'Contactsleutels' gewekt? Probeer dan zeker eens een van onderstaande lessen uit.

PROEFLESSEN:

3de leerjaar les 5: Elkaar steunen - werkboek p1 - werkboek p2 - handboek   
4de leerjaar les 4: wat is een vriend - werkboek p1 - werkboek p2 - handboek  
5de leerjaar les 1: Sigaretten zijn ook drugs - werkboek p1 - werkboek p2 - handboek
6de leerjaar les 9: Wanneer is een geheim geen geheim? - werkboek - handboek  

Hier kan u een demo bekijken over het gebruik van 'Contactsleutels' in de klas:

woensdag, 21 december 2011 10:49

Unplugged 2e graad - projectdagen

 unplugged 2 voorblad In veel scholen organiseren directies en leerkrachten in de tweede graad projectdagen om de drugproblematiek en preventie bij jongeren aan te brengen. De Sleutel wil u hierin actief ondersteunen en heeft voor u een activiteitenpakket ‘Unplugged’ en een training uitgewerkt.

‘Unplugged 2e graad’, drugpreventie voor jongeren van 14 tot 16 jaar, omvat een werkboek en een praktische handleiding die u ondersteunt in het uitwerken van preventieactiviteiten voor tabak, alcohol, medicatie en illegale drugs. Ook gamen komt aan bod.
Unplugged 2e graad werd herwerkt in 2013-2014. Het materiaal is een waaier aan activiteiten waar u uit kan putten om een projectdag of -week in te vullen.
De handleiding voor de leerkracht wordt ter beschikking gesteld via knooppunt.be.
Daarnaast is er een hip leerlingenboekje dat ondersteuning biedt om een neerslag te maken van bepaalde activiteiten op een gebruiksvriendelijke manier. Dit leerlingenboekje kan u aankopen via die Keure en via De Sleutel.
We ontwikkelden een ruim aanbod aan activiteiten/lessen dat u hier kan ontdekken. Het aanbod van activiteiten zullen we jaarlijks updaten en uitbreiden.

Sommige van deze activiteiten sluiten gemakkelijk aan bij een toneel, een film of een levensverhaal van een ex-verslaafde. Op de website  vindt u meer informatie en nabesprekingspakketten over actuele
educatieve toneelstukken en films.

Unplugged (2e graad) is gebaseerd op de criteria voor effectieve drugpreventie (EMCDDA)

Wil je eens een les uitproberen?
Deze activiteit doet de jongeren nadenken over het risico dat gepaard gaat met alcohol- en druggebruik. Dit risico is niet voor iedereen en voor elke situatie even groot, het risico is afhenkelijk van de mens, het middel en het milieu.

Films
Mogelijke films zijn: Afblijven , Thirteen, Trainspotting, (Requiem for a dream - derde graad) 

Toneelstukken
Kwalitatieve toneelstukken waaraan De Sleutel zijn medewerking heeft verleend zijn: Trip, Blackout, Labyrint, Join(t) us, B@F en Panda.
Deze toneelstukken moeten vergezeld worden van een degelijke nabespreking om effectief te kunnen zijn.
We hebben voor elk toneelstuk enkele nabesprekingslessen en oefeningen voor u verzameld.

logo-panda-300x125

Panda is vooral gericht naar jongeren van het 2e en 3e jaar SO
Onderwerp: drugs en relaties
Meer informatie over het toneel
verwerkingslessen Panda
(voor de bijlagen mail preventie@desleutel.be)
De website
De Sleutel ondersteunt uw projectdag

trip_web Trip richt zich vooral naar jongeren vanaf het 4e jaar secundair
Onderwerp: drugs
Meer informatie over het toneel
Verwerkingslessen Trip 
(voor de bijlagen mail preventie@desleutel.be)
De website
De Sleutel ondersteunt uw projectdag
blackout Blackout richt zich vooral naar jongeren vanaf het 2e jaar secundair
Onderwerp: alcohol

Verwerkingslessen Blackout
(voor de bijlagen mail preventie@desleutel.be)
De website
De Sleutel ondersteunt uw projectdag
 labyrint

Labyrint richt zich vooral naar jongeren vanaf de 3e graad
Onderwerp: drugs
Verwerkingslessen Labyrint
(voor de bijlagen mail preventie@desleutel.be)
De website
De Sleutel ondersteunt uw projectdag

joint us

Join(t) us is vooral gericht naar jongeren van de 2e graad
Onderwerp: softdrugs en relaties
Verwerkingslessen Join(t) us
(voor de bijlagen mail preventie@desleutel.be)
De website
De Sleutel ondersteunt uw projectdag

baf3

B@F is vooral gericht naar jongeren van de 1e graad
Onderwerp: gamen en drugverslaving
Verwerkingslessen BAF
(voor de bijlagen mail preventie@desleutel.be)
De website
De Sleutel ondersteunt uw projectdag


Wilt u een training volgen of inrichten?

Klik door naar het onderdeel training en projectdagen.

dscf2312dscf2325

dinsdag, 20 december 2011 09:29

Werken aan bevestigen en begrenzen

Opvoeden is praten, aanmoedigen, voordoen, kijken, luisteren, ondersteunen, belonen maar ook grenzen aangeven en eisen stellen.
Leerkrachten geven ruimte en richtlijnen. Ze bepalen (samen met hun leerlingen) de grenzen van wat kan en wat niet kan. Die grenzen heeft elke leerling nodig om zich te ontwikkelen, om te weten wat gewenst en ongewenst gedrag is. Bevestigen en begrenzen door opvoeders helpt de leerling zich aan te passen aan regels en afspraken. Een consequentie of straf is soms noodzakelijk. Soms lijkt het of straffen geen effect heeft en voelen leerkrachten zich gefrustreerd.

PEDAGOGISCHE STUDIEDAG

Naar aanleiding van een pedagogische studiedag komen wij graag naar uw school.
Meer informatie hierover vindt u hier.

OPEN TRAININGEN IN NAVORMINGSCENTRA

U kan ook deelnemen aan trainingen georganiseerd door verschillende navormingscentra:

14/01/2015 8.30-16 uur LO Werken aan bevestigen en begrenzen Eekhoutcentrum
29/01/2015 9-16 uur LO Werken aan bevestigen en begrenzen DiNAC, Hasselt
02/04/2015 9-12uur LO Werken aan bevestigen en begrenzen PEDIC, Gent

 Voor meer informatie: preventie@desleutel.be  

maandag, 19 december 2011 13:08

Lager onderwijs

Met kinderen van 6 of 8 jaar over drugs praten? Neen, dat is niet de doelstelling van ons materiaal voor de lagere school. Ons materiaal heeft tot doel de sociale en persoonlijke vaardigheden van kinderen te ontwikkelen.
Kinderen die sociaal vaardig zijn zullen minder risico lopen om op latere leeftijd op een problematische manier met drugs om te gaan. Daarnaast bevordert het bezitten van goede sociale vaardigheden ook de psychische gezondheid.

enerzigervertrouwen25

Momenteel bestaat er voor het lager onderwijs het materiaal 'Contactsleutels'. Dit materiaal is beschikbaar voor de 2e en 3e graad.
In de loop van 2013 - 2014 wordt er gewerkt aan nieuw materiaal, ook voor de eerste graad. Lees hierover meer bij 'didactisch materiaal'.

maandag, 19 december 2011 11:31

In de praktijk

Bent u al met Het gat in de haag aan de slag gegaan en heb je leuke foto's die op onze website mogen? Dan mag u deze gerust doorsturen.
SIMG0071 vingerpopjesvorselaar1groentenminderhout1 heilighartpoppen5 prentenopstokken2
Een toneelstuk (Tielt), popjes uit piepschuim (Minderhout), uit stof (Heilig Hart), op stokjes of als vingerpopjes (Vorselaar): onze groentjes komen overal tot leven.

 

woensdag, 14 december 2011 13:41

training en studiedagen

Wilt u aan de slag met 'Het gat in de haag', dan bent u het best voorbereid wanneer u een training volgt. U krijgt informatie over het belang van het werken aan sociale vaardigheden en ook de basisprincipes van meervoudige intelligentie worden u verduidelijkt. Maar de training is vooral een praktische kennismaking met het pakket. Na de training zal u niet meer kunnen wachten om aan de slag te gaan.

Pedagogische studiedag

Naar aanleiding van een pedagogische studiedag komen wij graag naar uw school.

Meer informatie hierover vindt u hier
en op www.hetgatindehaag.be

Open trainingen

Op woensdag 25 maart 2015 hebben we een open trainingen gepland.
U kan de training volgen in de voor- of in de namiddag.
Deze training heeft twee doelen:
1. Tijdens deze dag kan u op een (inter)actieve manier kennismaken met het materiaal. U zal er de volgende dag mee aan de slag willen.
2. U krijgt een goed beeld van hoe een pedagogische studiedag 'Het gat in de haag' er in uw school uit kan zien.
Deze training is dus geschikt voor leerkrachten, zoco én directie.
Meer informatie vindt u in deze fiche.


U kan ook deelnemen aan een training georganiseerd door een navormingscentrum:

5/11/14

Eekhoutcentrum 

24/11/14

DiNAC

5/03/15

PEDIC, Gent

Voor meer informatie: yannick.weyts@fracarita.org 

studiedagdegriffelgroep3folluwupdagtienengroepsbespreking3

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 2

Bekijk training Unplugged

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Mei
 • 31
  10:00 Rondleidingen in Liedemeerspark te Merelbeke (afsluiting kunstproject ‘KUNSTMIS(T)ERIE)

  Afsluiting (in het kader van de dag van het Park) van de openluchttentoonstelling in het Liedemeerspark te Merelbeke van en door de bewoners van onze Therapeutische Gemeenschap te Merelbeke.
  Meer info

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2015

  Op zondag 13 september kan u opnieuw deelnemen aan de Zee-zeildag ten voordele van De Sleutel.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • 20
  10:00 Sportevenement voor cliënten en familie in de Nekker te Mechelen

  Familiedag waarmee we tonen hoe we binnen De Sleutel sport gebruiken als hefboom voor reïntegratie

  Demonstratie en disseminatie-evenement in de Nekker te Mechelen

  Ga naar het programma (ook voor in te schrijven: individueel of in groep)

  Lees meer

 • Volledige agenda