De Sleutel Logo
Standpunten De Sleutel

De legalisering van cannabis stond net voor de zomer vrij prominent op de politieke agenda. In volle verkiezingsstrijd besloot de SP.A om de legalisering op te nemen in haar programma. Zover ging de Open VLD nog niet, maar het was duidelijk dat de Open VLD Jongeren hierop aanstuurden.  Er was eerder in november 2013 ook het opgemerkte pleidooi in deze zin van 3 professoren, toxicoloog Jan Tytgat, econoom Paul Degrauwe, criminoloog Tom Decorte.  Er zijn ook de internationale spraakmakende voorbeelden: Uruguay is het eerste land ter wereld dat cannabis van plantje tot joint legaliseert (1). Twee staten in de US, nl. Colorado en Washington doen hetzelfde, en acht andere staten maken zich hiervoor op (2). Dit alles is wellicht niet toevallig: in juni 2011 stelde een VN rapport (3) dat het huidige drugsbeleid op wereldniveau faalt. 

De Belgische waarschuwingsdienst voor drugs waarschuwde recent voor nieuwe xtc-pillen die zo krachtig zijn dat ze mogelijk tot de dood leiden. Het gaat om tabletten met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA, het actieve bestanddeel van xtc. ‘Als een gemiddeld meisje van veertien nog maar één van deze tabletten slikt, kan dat al fatale gevolgen hebben’, zo communiceert het Belgian Early Warning System on Drugs. Dit nieuws doet opnieuw de discussie oplaaien rond het nut van drugtesten. Beperkt het testen van drugs het risico voor de gebruiker?

Het cannabisgebruik maakt de laatste jaren een belangrijke evolutie door. Er worden bovendien heel wat tegenstrijdige berichten over het gevaar van cannabis de wereld ingestuurd. Feit is dat een joint minder onschuldig is dan velen denken, zeker voor jongeren. De Sleutel wil hier dan ook duidelijkheid rond helpen creëren. We doen dit vanuit onze positie binnen de hulpverlening, preventie en tewerkstelling van (ex-)verslaafden. Met dit standpunt willen we vooral correcte informatie aanleveren waardoor het maatschappelijk debat beter gevoerd kan worden en het beleid met meer kennis van zaken kan inspelen op het probleem.

De drugproblematiek was is de laatste tijd prominent aanwezig in de Antwerpse actualiteit.  Er was op 10 augustus 2011 de vechtpartij aan de Korte Zavelstraat, waarbij een aantal winkeliers op de vuist gingen met een aantal drugdealers.  Een duidelijker signaal dat ze de overlast beu zijn konden ze niet geven.  Vrij snel blijkt dat het dealen in de Seefhoekwijk het werk is van mensen die illegaal in het land verblijven. Burgemeester Janssens herlanceert dan begin deze week het idee om illegalen met drugproblemen in gesloten opvangcentra onder te brengen in afwachting van hun uitdrijving.  Meteen het startschot voor een heus politiek én publiek debat in een bijzonder complexe materie op het kruispunt tussen veiligheid, justitie, migratie, volksgezondheid...  

De Sleutel houdt een pleidooi om meer residentiële centra rechtstreekse opnames te laten realiseren vanuit de gevangenis. De nieuwe - en toe te juichen - initiatieven vanuit justitie zoals de Drugbehandelingskamer, dreigen immers de werking van ons Crisisinterverventiecentrum (CIC) in Gent te verlammen.

Recent bracht professor De Grauwe (1)o.m. in zijn column in De Morgen en in de Humo van 14 juni 2011) een opmerkelijk pleidooi voor het legaliseren van drugs. Het VN rapport van de 'Global Commission on Drugs Policy' stelde eerder vast dat het huidige drugsbeleid op wereldniveau faalt. De kosten van de ‘war on drugs’ zijn overweldigend groot en de resultaten miniem. Op deze basis wil De Grauwe de productie, de verkoop, het bezit en gebruik van cannabis, cocaïne, heroïne, XTC, … toelaten. Onze algemeen directeur, dhr Damien Versele, vertolkt ons standpunt.

Het fenomeen van het comazuipen in grote groepen duikt ook deze zomer opnieuw op. In juni reeds werden o.m. via Facebook jongeren uitnodigd om op 8 juli in Antwerpen te verzamelen op het Theaterplein. De bedoeling is: samen drinken. Eind juni vorig jaar zakten ook al eens honderden jonge Gentenaren af naar het Sint-Pietersplein om mee te doen met een botellon. De Sleutel stelt een kritische noot bij dit soort evenementen.

Naar aanleiding van de opening van de drugvrije afdeling in het Penitentiair Complex te Brugge is het thema van drugs in de gevangenissen weer actueel. Uit een recente bevraging van 1.000 gedetineerden blijkt dat 1 op de 3 gevangenen drugs gebruikt in de gevangenis. Hiervan begint nog eens 1 op de 3 te gebruiken in de gevangenis. Grofweg kunnen we stellen dat 1.000 mensen in de gevangenis drugs leren gebruiken. Deze cijfers zijn niet nieuw maar ze blijven ontstellend.

De media sturen heel wat tegenstrijdige berichten de wereld in over het gevaar van cannabis. Vanuit De Sleutel vinden wij het belangrijk erop te wijzen dat een joint minder onschuldig is dan velen denken, zeker voor jongeren. Met dit standpunt willen we correcte informatie aanleveren waardoor het maatschappelijk debat beter gevoerd kan worden en het beleid met meer kennis van zaken kan inspelen op het probleem.

Is cannabis een onschuldig product, zoals vaak wordt aangenomen? Klopt het dat er een verband kan bestaan tussen het gebruik van cannabis en schizofrenie?We worden in de media overstelpt door tegenstrijdige berichtgeving rond dit onderwerp. Feit is dat er op een heel genuanceerde manier over cannabis moet gecommuniceerd worden. Ook dat er nog veel te weinig gesensibiliseerd wordt. We doen daarom een dringende oproep voor het lanceren van een ruime informatiecampagne gericht naar ouders en jonge tieners.

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 2

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

April
 • 26
  10:30 Officiële opening ‘KUNSTMIS(T)ERIE, een beeldenroute in het Liedemeerspark te Merelbeke

  Op 26/04/2015 vindt de officiële opening plaats van onze kunstproject ‘KUNSTMIS(T)ERIE, een beeldenroute in het Liedemeerspark. Een openluchttentoonstelling van en door de bewoners van onze Therapeutische Gemeenschap te Merelbeke, gerealiseerd in samenwerking met Paul Dereymaeker van SASK Deinze.Dhr Bertrand Vrijens, schepen van Cultuur te Merelbeke, opent de beeldenroute om 10u30. Meer info volgt.

Mei
 • 31
  10:00 Rondleidingen in Liedemeerspark te Merelbeke (afsluiting kunstproject ‘KUNSTMIS(T)ERIE)

  Afsluiting (in het kader van de dag van het Park) van de openluchttentoonstelling in het Liedemeerspark te Merelbeke van en door de bewoners van onze Therapeutische Gemeenschap te Merelbeke.
  Meer info volgt.

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2015

  Op zondag 13 september kan u opnieuw deelnemen aan de Zee-zeildag ten voordele van De Sleutel.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda