De Sleutel Logo
Paul De Neve

Paul De Neve

vrijdag, 12 februari 2016 00:00

“Schreeuw het van de daken”

Patsy (*) is 36 jaar en alleenstaande moeder. Vijf jaar geleden heeft ze haar partner verlaten omwille van zijn uit de hand gelopen verslaving.  Haar dochters zijn nu 10 en 9 jaar oud. “Ik had veel vroeger grenzen moeten stellen. Denk nooit: “dit kan mij niet overkomen”. Met haar verhaal wil ze lotgenoten sterken zodat ze sneller het heft in handen durven nemen. En ook wil ze de hulpverlening wakker schudden: het aanbod voor partners is weinig gekend. Maar de schrik voor het oordeel van de buitenwereld, het schaamtegevoel en de illusie dat haar situatie wel zou beteren heeft ertoe geleid dat ze te lang heeft gewacht om de stap te zetten … met nefaste gevolgen voor haar eigen zelfbeeld en mentale weerbaarheid.

donderdag, 11 februari 2016 00:00

Wat als je partner zich verliest in gebruik?

Zonder het te beseffen, geef je als partner aan iemand met een verslavingsprobleem vaak een verkeerde boodschap. Je vraagt om te stoppen met gebruiken maar tegelijk dek je die persoon vaak ook in door zaken door de vingers te zien. Lotgenoten weten hoe moeilijk het is om met verslaafd gedrag om te gaan. Van hen kan je leren dat het belangrijk is te vertellen over de pijn die in je zit, over hoe je omgaat met je partner. Belangrijk ook is dat een partner zichzelf een spiegel leert voorhouden. Lotgenoten samenbrengen is ook goed om situaties bespreekbaar te maken en inzicht te helpen krijgen in wegen naar verandering.

Op dinsdag 2 februari organiseerde De Sleutel en Thomas More Antwerpen een fel gesmaakte studiedag rond Positief omgaan met regels en afspraken. Topspel, werken aan sociale vaardigheden en een beter klasklimaat door positief om te gaan met regels en afspraken… Een leerkracht en een directeur kwamen vanuit de praktijk vertellen wat deze methodiek teweegbrengt in hun school. Thomas Moore presenteerde de resultaten van het onderzoek naar de effecten van Topspel. Pedagoog Pedro De Bruyckere (Artveldehogeschool) kaderde in zijn betoog deze beloningsmethodiek in een ruimer perspectief. Bekijk hier de presentaties. Binnenkort volgt een uitgebreider verslag met heel wat sfeerbeelden.

Op vrijdag 20 november 2015 organiseerde het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) De Sleutel te Eeklo een lunchdebat met als thema “Het nieuwe jeugdrecht: mogelijkheden en valkuilen  voor de drughulpverlening”.  Doel van deze activiteit was een aantal gekende drempels voor een betere samenwerking onder de aandacht brengen en verwachtingen van jeugdrechters beter afstemmen op de mogelijkheden die het jongerenprogramma kan bieden.

Kan ik een meerderjarige gedwongen laten opnemen? Kan een deurwaarder beslag leggen op mijn goederen als mijn zoon zijn schulden niet betaalt? Wanneer kan ik beroep doen op een pro-Deoadvocaat? 

Gezinnen met druggebruikende kinderen staan onder hoge druk. Een juridische aanpak brengt soms soelaas. Dan is het voor ouders belangrijk om weten welke juridische wegen men kan bewandelen. Een brochure gericht naar ouders en hulpverleners zet 21 casussen op een rij.

De preventiedienst van het Dagcentrum De Sleutel in Brugge organiseert reeds een zevental jaar aangepaste activiteiten op maat van tieners opgebouwd rond een uitdagend hindernissenparcours. Vooral scholen en verenigingen schrijven in voor deze teambuilding activiteit. Jaarlijks nemen achthonderd tot duizend jongeren uit heel Vlaanderen deel aan de Sleutelparcours-activiteiten.

Bekijk hier de geanimeerde versie van onze kerst- en eindejaarswensen

wensen met dame

In april 2014 gaven we tijdens een felgesmaakte studiedag het startschot voor TOPspel, een methodiek voor het inoefenen van sociale vaardigheden in de lagere school, ontwikkeld in samenwerking met Thomas More en KU Leuven. Op een nieuwe studiedag op 2 februari 2016 maken we de resultaten bekend van een onderzoek naar de effectiviteit van TOPspel.

Om de impact van het sportaanbod binnen de therapie te illustreren laten we enkele cliënten (*) aan het woord. Zij verwoorden best waarom we zo inzetten op die sportieve levensstijl.

<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 41

Inschrijven E-zine

Invalid Input