De Sleutel Logo
Wat verwachten bij een hulpvraag?
Wie als (groot)ouder, partner of vriend(in) met drugmisbruik in de nabije omgeving wordt geconfronteerd, kan die last meestal niet alleen dragen. Als ouder of grootouder stelt men zich meteen ook vragen omtrent het al dan niet falen van de opvoeding. Kampt men met schuldgevoel...
De eerste contactname met de drughulpverlening van een ouder met een verslaafde zoon of dochter is een heel moeilijke stap. Meestal gaat daar een echt proces aan vooraf (niet zien, ontkenning, ..). Als ouder zit men met heel tegenstrijdige gevoelens. Ook is men vaak onwetend. Welke producten gebruikt hun kind? Waar kunnen ze voor hulp terecht? Wat mogen ze verwachten van een opname, ...
Het Crisisinterventiecentrum (CIC) van De Sleutel richt zich zowel tot personen die op vrijwillige basis als onder justitiële voorwaarden een crisisopname vragen. Wat kan men verwachten van een opname in deze motivatie- en veranderingsgerichte crisiswerking?

De dagcentra zijn binnen het netwerk van De Sleutel de hulpverleningsunits met de laagste drempel. Als je twijfelt of je kind meer doet dan experimenteren, dan kan je kan daar aankloppen. Voor de druggebruiker zelf is er in onze dagcentra een uitgebreid aanbod met verschillende mogelijkheden. We geven een overzicht.

Onze afdeling voor minderjarigen, het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ), in Eeklo is één van de weinige instellingen waar jongeren met een drugprobleem terecht kunnen in Vlaanderen. Gemiddeld volgen zo'n 13 jongens en meisjes tussen de 14 en 18 jaar er het residentieel programma. Ouders en familie worden van heel dichtbij betrokken in de behandeling.

Het opbouwen van een goede vertrouwensrelatie, zowel met de ouders als met de jongere, is van groot belang tijdens een opname. Enkel op die manier kan een familiewerking binnen een residentiële setting resultaat boeken. Ook in het RKJ (Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma) te Eeklo, wordt daar sterk in geïnvesteerd. Op die manier proberen we te voorkomen dat de jongere na de behandeling in een vacuüm terechtkomt.

Hieronder bundelen we enkele FAQ's o.m. met antwoorden op vragen als:  Is een opname te combineren met school? Hoe verloopt een traject in de praktijk? Is werk te combineren met hulp?

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2015

  Op zondag 13 september kan u opnieuw deelnemen aan de Zee-zeildag ten voordele van De Sleutel.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • 18
  11:15 Lunchdebat over het nieuwe jeugdrecht: mogelijkheden en valkuilen voor de drughulpverlening

  Lunchdebat over het nieuwe jeugdrecht ism met de Unie van Nederlandstalige Jeugdmagistraten 

  Doelgroep: professionals justitie

  Thema: Motivatie versus dwang in de drughulpverlening bij minderjarigen en het nieuwe jeugdrecht

  Plaats: Residentieel Korturend Jongerenprogramma (RKJ) te Eeklo

  Meer info? Mail naar lunchdebat@desleutel.be  

 • 20
  10:00 Sportevenement voor cliënten en familie in de Nekker te Mechelen

  Familiedag waarmee we tonen hoe we binnen De Sleutel sport gebruiken als hefboom voor reïntegratie

  Demonstratie en disseminatie-evenement in de Nekker te Mechelen

  Ga naar het programma (ook voor in te schrijven: individueel of in groep)

  Lees meer

 • Volledige agenda