De Sleutel Logo
zondag 01 augustus 2010 00:00

Ouders en drugs

Wie als (groot)ouder, partner of vriend(in) met drugmisbruik in de nabije omgeving wordt geconfronteerd, kan die last meestal niet alleen dragen. Als ouder of grootouder stelt men zich meteen ook vragen omtrent het al dan niet falen van de opvoeding. Kampt men met schuldgevoel...

Wat als je kind of partner drugs gebruikt? Hierna bundelen we u een aantal aanbevelingen en artikels van de afdeling Preventie evenals een overzicht van hoe onze hulpverlening georganiseerd is. link naar tips

Ook als kinderen drugs gebruiken hebben ouders heel wat meer invloed op hun kinderen dan ze zelf denken of vermoeden. Wij willen ouders of partners een hart onder de riem steken en hen aanmoedigen om hun mening te geven en grenzen aan te geven aan hun kinderen.

Over drugs praten doe je best vóór er crisis is: dat is het preventieve gesprek thuis. Maak jezelf en je kinderen eraan gewend om de dingen te bespreken waar je je ongerust in maakt of waarvan je denkt dat er meningsverschillen over zullen ontstaan. Je denkt meteen aan drugs? Ook alcohol en sigaretten roken horen daarbij, gokken voor veel of weinig geld, internetten en gamen. Als je daarover bij het begin van de puberteit hebt gepraat, zal het gesprek over drugs in de puberteit gemakkelijker gaan.

De Sleutel lanceerde een affiche (gepubliceerd in De Standaard in het kader van de Solidariteitsprijs van deze krant) waarmee we ouders aanspreken op hun kracht. We willen hiermee ook het debat in de huiskamers aanzwengelen. Lees hierna via één van bijgaande links in onze bijdrage over deze bewustmakingsactie een reeks tips voor zo'n preventieve aanpak.

Lees verder een getuigenis van onze Zelfhulpgroep, op hun zelf ontworpen website - van en voor ouders met kinderen met een drugprobleem. Weet eveneens dat u als (groot)ouder via die website zelf meer dan welkom bent met uw eventueel probleem. U kan er uw vragen op een anonieme manier kwijt.

U kan eventueel ook aansluiten bij de familie- of ouderwerking van één van onze dagcentra (zie overzicht hulpverlening).

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2015

  Op zondag 13 september kan u opnieuw deelnemen aan de Zee-zeildag ten voordele van De Sleutel.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • 18
  11:15 Lunchdebat over het nieuwe jeugdrecht: mogelijkheden en valkuilen voor de drughulpverlening

  Lunchdebat over het nieuwe jeugdrecht ism met de Unie van Nederlandstalige Jeugdmagistraten 

  Doelgroep: professionals justitie

  Thema: Motivatie versus dwang in de drughulpverlening bij minderjarigen en het nieuwe jeugdrecht

  Plaats: Residentieel Korturend Jongerenprogramma (RKJ) te Eeklo

  Meer info? Mail naar lunchdebat@desleutel.be  

 • 20
  10:00 Sportevenement voor cliënten en familie in de Nekker te Mechelen

  Familiedag waarmee we tonen hoe we binnen De Sleutel sport gebruiken als hefboom voor reïntegratie

  Demonstratie en disseminatie-evenement in de Nekker te Mechelen

  Ga naar het programma (ook voor in te schrijven: individueel of in groep)

  Lees meer

 • Volledige agenda