De Sleutel Logo
zondag 01 augustus 2010 00:00

Ouders en drugs

Wie als (groot)ouder, partner of vriend(in) met drugmisbruik in de nabije omgeving wordt geconfronteerd, kan die last meestal niet alleen dragen. Als ouder of grootouder stelt men zich meteen ook vragen omtrent het al dan niet falen van de opvoeding. Kampt men met schuldgevoel...

Wat als je kind of partner drugs gebruikt? Hierna bundelen we u een aantal aanbevelingen en artikels van de afdeling Preventie evenals een overzicht van hoe onze hulpverlening georganiseerd is. link naar tips

Ook als kinderen drugs gebruiken hebben ouders heel wat meer invloed op hun kinderen dan ze zelf denken of vermoeden. Wij willen ouders of partners een hart onder de riem steken en hen aanmoedigen om hun mening te geven en grenzen aan te geven aan hun kinderen.

Over drugs praten doe je best vóór er crisis is: dat is het preventieve gesprek thuis. Maak jezelf en je kinderen eraan gewend om de dingen te bespreken waar je je ongerust in maakt of waarvan je denkt dat er meningsverschillen over zullen ontstaan. Je denkt meteen aan drugs? Ook alcohol en sigaretten roken horen daarbij, gokken voor veel of weinig geld, internetten en gamen. Als je daarover bij het begin van de puberteit hebt gepraat, zal het gesprek over drugs in de puberteit gemakkelijker gaan.

De Sleutel lanceerde een affiche (gepubliceerd in De Standaard in het kader van de Solidariteitsprijs van deze krant) waarmee we ouders aanspreken op hun kracht. We willen hiermee ook het debat in de huiskamers aanzwengelen. Lees hierna via één van bijgaande links in onze bijdrage over deze bewustmakingsactie een reeks tips voor zo'n preventieve aanpak.

Lees verder een getuigenis van onze Zelfhulpgroep, op hun zelf ontworpen website - van en voor ouders met kinderen met een drugprobleem. Weet eveneens dat u als (groot)ouder via die website zelf meer dan welkom bent met uw eventueel probleem. U kan er uw vragen op een anonieme manier kwijt.

U kan eventueel ook aansluiten bij de familie- of ouderwerking van één van onze dagcentra (zie overzicht hulpverlening).

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Januari
 • 19
  08:45 Open Training Unplugged te Turnhout

  Trainingsdag Unplugged te Turnhout (van 8u45 - 16u) met follow-up dag op 24 mei 2016

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

  Lees meer

Februari
 • 2
  09:00 Studiedag TOPspel

  Op een studiedag gepland op dinsdag 2 februari 2016 maakt Team Preventie de resultaten bekend van een onderzoek naar de effectiviteit van TOPspel. Topspel is gebaseerd op het Amerikaanse Good Behavior Game (GBG), een gerenommeerde methodiek die al meer dan 30 jaar schitterende resultaten laat optekenen en tal van prijzen won. 


  Ken je TOPspel nog niet? Dan is deze studiedag het uitgelezen moment om het te komen ontdekken. Wie weet, is het net datgene waar je naar op zoek bent om het klimaat of de taakgerichtheid in je school of klas te verbeteren! Naast een uiteenzetting door gastspreker en pedagoog Pedro De Bruyckere, die vanuit zijn visie een blik werpt op positief bekrachtigen, kan je ook kennis maken met de praktijk, tijdens de meet en greet, en een praatje slaan met enkele leerkrachten die TOPspel spelen. Dit laatste is echter slechts één van de interessante workshops die je in de namiddag kan volgen. Deze studiedag wordt georganiseerd door Thomas More Hogeschool, Toegepaste Psychologie en door het team preventie De Sleutel en vindt plaats in de Campus Sanderus van Thomas More (Molenstraat 8, Antwerpen). De kostprijs is 60 euro.

  Voor meer informatie en inschrijving kan je mailen naar preventie@desleutel.be

 • Volledige agenda