De Sleutel Logo

Tekenen en symptomen die kunnen duiden op drugmisbruik?

Symptomen die wijzen op druggebruik variëren naargelang het soort product. Voor wie twijfel heeft of iemand drugs gebruikt of misbruikt, hebben we wel een algemene checklist. Er bestaan ook tests die echt uitsluitsel geven over druggebruik.

Wat als je een vermoeden hebt? Wat als verschillende symptomen in dezelfde richting wijzen. De verleiding is groot om een zoektocht in te zetten of een tester aan te schaffen. Want je wilt echt niet dat je zoon of dochter verslaafd geraakt. Je bent bekommerd en bezorgd. Maar je detectivegedrag botst vaak op ruzie en het schenden van het vertrouwen. Het verwoorden van je eigen bezorgdheid die je staaft met de concrete gedragingen die je ziet is misschien de eerste stap. Als je met concrete voorbeelden spreekt die je ziet en vaststelt, geef je je tiener de kans om zijn of haar verhaal te vertellen. Maar jij houdt de controle over de situatie.
Aan de hand van de volgende checklist kom je misschien al een eind verder. 

 •  Excentrieke stemmingswisselingen – de ene dag opgewekt, de volgende down - depressief ’s morgens, levendig later op de dag.
 •  Plotse en onverklaarbare veranderingen in routinegedragingen.
 •  Liegen en algemeen geheimhoudingsgedrag.
 • Veranderingen in het uiterlijk. In serieuze gevallen kan het kind er onwel beginnen uitzien, moe en apathisch, afgewisseld met periodes van meer energiek, opgewekt gedrag.
 • Onverklaarbaar gevoel om in het algemeen ‘verdoofd’, afwezig te zijn.
  Veranderingen in eetgewoonten. Regelmatig gebruik van heel wat drugs veroorzaken een vermindering van eetlust. Cannabisgebruik daarentegen wakkert de eetlust aan.
 • Terugval in het normale niveau van activiteit. Meestal veroorzaakt door oververmoeidheid, zich slecht voelen, geen energie en gebrek aan interesse.
 • Veranderingen in vriendschapspatronen. Als een jong kind drugs misbruikt, zal het waarschijnlijk neigen om met oudere kinderen om te gaan en vroegere vrienden laten vallen.
 •  Betrokkenheid in diefstallen en verkoop van eigen bezittingen voor geld.
 • Ongewone spullen hebben. Behalve tabletten en poeders vereisen sommige soorten drugs materiaal, zoals stukjes folie, strootjes, plastic zakken, sigarettenvloeitjes.
 • Andere lichamelijke signalen. Dat kan zijn: overdreven loomheid overdag, gemompel of gebrabbel, onhandige ‘slow motion’-bewegingen, ontstekingen rond mond en neus, constant snuiven, een blaffende hoest.
 • Onverklaarbare vlekken op kleren.
 • Ongewone geur rond het kind of op zijn kledij, bijvoorbeeld de geur van oplosmiddelen en lijm, de karakteristieke geur van cannabis.

Opmerking: ga omzichtig met deze checklist om. Er zijn veel andere zaken die de oorzaak kunnen zijn van de meeste van deze signalen apart.

Lees hier meer over drugcontroles op school 
Link naar de testen
Link naar ons overzichtlijk drugsschema (effecten, risco's,...)


Af en toe duikt het wel eens op in de media. Een drugtest die je thuis in alle discretie kunt uitvoeren. Surf eens naar test jezelf .

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Januari
 • 19
  08:45 Open Training Unplugged te Turnhout

  Trainingsdag Unplugged te Turnhout (van 8u45 - 16u) met follow-up dag op 24 mei 2016

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

  Lees meer

Februari
 • 2
  09:00 Studiedag TOPspel

  Op een studiedag gepland op dinsdag 2 februari 2016 maakt Team Preventie de resultaten bekend van een onderzoek naar de effectiviteit van TOPspel. Topspel is gebaseerd op het Amerikaanse Good Behavior Game (GBG), een gerenommeerde methodiek die al meer dan 30 jaar schitterende resultaten laat optekenen en tal van prijzen won. 


  Ken je TOPspel nog niet? Dan is deze studiedag het uitgelezen moment om het te komen ontdekken. Wie weet, is het net datgene waar je naar op zoek bent om het klimaat of de taakgerichtheid in je school of klas te verbeteren! Naast een uiteenzetting door gastspreker en pedagoog Pedro De Bruyckere, die vanuit zijn visie een blik werpt op positief bekrachtigen, kan je ook kennis maken met de praktijk, tijdens de meet en greet, en een praatje slaan met enkele leerkrachten die TOPspel spelen. Dit laatste is echter slechts één van de interessante workshops die je in de namiddag kan volgen. Deze studiedag wordt georganiseerd door Thomas More Hogeschool, Toegepaste Psychologie en door het team preventie De Sleutel en vindt plaats in de Campus Sanderus van Thomas More (Molenstraat 8, Antwerpen). De kostprijs is 60 euro.

  Voor meer informatie en inschrijving kan je mailen naar preventie@desleutel.be

 • Volledige agenda