De Sleutel Logo
Persoonlijke verhalen

Een paar bewoners van onze Therapeutische Gemeenschap voor dubbel diagnose Gent (TGG)  verwoorden wat een bergtocht voor hen en voor het programma betekend heeft. Dankzij deze succeservaring kon elkeen opnieuw enkele stappen zetten in de richting van hun drugvrije terugkeer naar de maatschappij.

Miranda (een schuilnaam, 17 jaar), momenteel in opname in onze afdeling voor minderjarigen, schreef op eigen initiatief een gedicht aan haar mama. Ze werd een tweetal maanden terug opgenomen in het Residentieel Jongeren Programma (RKJ) te Eeklo. Miranda begon twee jaar geleden zwaar cannabis te gebruiken en kon er op eigen kracht niet mee stoppen. Ze wou graag een gedichtje voor haar mama zoeken via internet maar toen gaf het team de raad om zelf eens iets op papier te proberen zetten. Lees hierna het resultaat.   

"Ik ben 65 jaar oud en heb altijd gewerkt als verkoopster. Ik heb een kleindochter, Nadia (*). Ze wordt binnenkort 17 jaar oud en ze probeert van de drugs af te geraken. Ik wil als grootmoeder mijn verhaal doen aan De Sleutel, ook om aan lotgenoten duidelijk te maken, dat ze niet alleen staan met hun probleem".

Hoeveel moed vergt het om neen te zeggen tegen drugs. Een ex-cocaïne verslaafde cliënt getuigt in Kerk en Leven van 19 mei 2010.

Drugs heeft veel kapot gemaakt in het gezin van Filip (*). Zijn ouders zijn niet meer bij mekaar. Zijn moeder Gerda (*) is haar werk kwijt geraakt, haar gezondheid ging achteruit. Ook financieel is het nog altijd een zware dobber. Veel contact met de vader is er vandaag niet meer. Ook voor de oudere broer is het nu (even?) genoeg geweest. Filip maakte overal brokken, hij raakte verzeild in de zware criminaliteit.

De verslaving van onze zoon Yves (*) bracht regelmatig spanningen teweeg in ons gezin. Als ouder zaten we op een bepaald moment echt op het randje van de depressie. Vaak knaagde ook het schuldgevoel: "wat hebben wij verkeerd gedaan"? Soms verschilden we van mening over het al dan niet volledig breken met onze zoon, we vervielen steeds vaker in wederzijdse beschuldigingen...

Cannabis heeft dan wel de naam een onschuldige softdrug te zijn - zeker onder jongeren - toch verwoest het levens. Een ex-verslaafde en een moeder getuigden in De Standaard. Lees hierna het verhaal van Kristof (26): het leven zoals het is als cannabisverslaafde.

Jongeren komen vandaag onvermijdelijk in contact met drugs. Van alcohol vergeten we misschien zelfs al eens dat het een drug is, maar ook cannabis is zeer wijdverspreid. Wat als je (denkt dat je) kind drugs gebruikt? In het april-nummer van het maandblad Goed Gevoel doet Els haar verhaal. Haar zoon wordt dit jaar 20 en is verslaafd. Hierna lees je eerst het aanvullend interview met Dr Van Duyse.
"In het begin had ik zeer weinig contact met mijn dochter. 8 jaar was ze toen ik het programma in de Therapeutische Gemeenschap begon te volgen. In het begin van mijn programma hebben we elkaar heel hard moeten missen. Het was van nul beginnen. Op een nieuwe manier hebben we elkaar terug leren kennen. Ik was namelijk clean!" Een moedige getuigenis van één van onze bewoners van de Therapeutische Gemeenschap (TG).

Timmy is 17 jaar en staat op het punt het gevolgde programma van de drugvrije gemeenschap voor minderjarigen in Eeklo positief af te ronden. Dankzij zijn verblijf van de voorbije maanden in het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) van De Sleutel heeft Timmy opnieuw toekomstplannen. We laten Timmy (*) hierna zijn verhaal doen.

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Januari
 • 19
  08:45 Open Training Unplugged te Turnhout

  Trainingsdag Unplugged te Turnhout (van 8u45 - 16u) met follow-up dag op 24 mei 2016

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

  Lees meer

Februari
 • 2
  09:00 Studiedag TOPspel

  Op een studiedag gepland op dinsdag 2 februari 2016 maakt Team Preventie de resultaten bekend van een onderzoek naar de effectiviteit van TOPspel. Topspel is gebaseerd op het Amerikaanse Good Behavior Game (GBG), een gerenommeerde methodiek die al meer dan 30 jaar schitterende resultaten laat optekenen en tal van prijzen won. 


  Ken je TOPspel nog niet? Dan is deze studiedag het uitgelezen moment om het te komen ontdekken. Wie weet, is het net datgene waar je naar op zoek bent om het klimaat of de taakgerichtheid in je school of klas te verbeteren! Naast een uiteenzetting door gastspreker en pedagoog Pedro De Bruyckere, die vanuit zijn visie een blik werpt op positief bekrachtigen, kan je ook kennis maken met de praktijk, tijdens de meet en greet, en een praatje slaan met enkele leerkrachten die TOPspel spelen. Dit laatste is echter slechts één van de interessante workshops die je in de namiddag kan volgen. Deze studiedag wordt georganiseerd door Thomas More Hogeschool, Toegepaste Psychologie en door het team preventie De Sleutel en vindt plaats in de Campus Sanderus van Thomas More (Molenstraat 8, Antwerpen). De kostprijs is 60 euro.

  Voor meer informatie en inschrijving kan je mailen naar preventie@desleutel.be

 • Volledige agenda